Makaleler

Bankacılık ve Finans Hukuku, bankaya para yatıran mudi ile bankaların ve bankaların kendi aralarındaki ilişkileri düzenleyen, bankacılık ve finansal piyasaların işlerinden kaynaklanan, banka ve finans konularında yargısal uyuşmazlıkları, yasal hüküm ve olayları kapsayan, yaptırımları belirleyen, para, kredi, tahvil, faktoring gibi işlemlerin kurallarını belirleyen oldukça geniş bir hukuk dalıdır.

Bilgi işlem ve haberleşme teknolojisinde yaşanan hızlı değişim, gelişim ve sektörel liberalleşme ile piyasalar ve ülkeler arasındaki sınırların kalkması ve dünyanın tek bir global pazar haline gelmiş olması, çeşitli endüstri alanları ile kesişen ve bütün dünyadaki benzer uygulamaları ile uluslararası bir sektöre dönüşen bankacılık ve finans alanındaki iş ve işlemlerin hukuksal çeşitliliğini arttırmış, önemli değişiklikleri gündeme getirmiştir. Bütün bu değişim ve gelişmeler, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bankacılık ve finans hukukunu oldukça etkilemiş ve önemli bir hukuk dalı haline getirmiştir. Küresel düzlemde yaşanan bu artış, bu alandaki hukuki düzenleme ve hukuki danışmanlığa olan gereksinimi de tüm dünyada arttırmış ve bankacılık ve finans hukuku alanında yaşanan sorunların çözümünde uzmanlaşmayı zorunlu hale getirmiştir.

Bankacılık ve Finans Hukuku alanında sorularınız ve sorunlarınız var ise ayrıntılı bilgi için büromuza whatsup üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bireysel başvuru, temel hak ve özgürlükleri kamu gücünün işlem, eylem ya da ihmali nedeniyle ihlal edilen bireylerin diğer başvuru yolları olan tüm idari ve hukukî süreçlerin tüketilmesinden sonra bireyler tarafından başvurulabilecek ikincil nitelikte bir yargı yoludur. Bu anlamda bireysel başvuru, kişiler arasındaki özel hukuk ilişkilerini kapsamadığı gibi, salt devletin kamu gücünün aktif ya da pasif oluşundan kaynaklanan hak ihlâllerini kapsayan; kamu gücü tarafından gerçekleştirilmiş ya da gerçekleştirilmemiş işlem ya da eylemler sonucunda ortaya çıkmış ihlaller ve ihmallerden oluşan hak kayıplarını kapsamaktadır.

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru 23 Eylül 2012’den itibaren hukuk sistemimizde yeni bir hak arama yolu olarak uygulamaya konulmuştur. Böylelikle Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden birinin (Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı, Adil Yargılanma Hakkı, Mülkiyet Hakkı, Eğitim ve Öğrenim Hakkı, Özel Yaşama, Aile Yaşantısına, Konut ve Haberleşme Hürriyetine Saygı Hakkı, Serbest Seçim Hakkı, Düşünce, İfade, Din ve Vicdan Hürriyeti, Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti, Örgütlenme ve Toplantı Hürriyeti, İşkence Yasağı, Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılık Yasağı, Suç ve Cezaların Kanuniliği, emel Hak ve Hürriyetlerin Korunması, Yaşam Hakkı haklarının,) ihlali durumunda Anayasa Mahkemesi’ne bir iç hukuk yolu olarak başvurulabilmenin önü açılmıştır.

Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru iç hukuk yolu olarak kabul edildiğinden, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmadan önce mutlaka tüketilmesi gereken bir iç hukuk yolu olduğunu da vurgulamak gerekir. Anayasa mahkemesine başvuru süresi hak ihlaline ilişkin yargı sürecinin bittiğinin öğrenilmesinden itibaren bir aydır. AYM öğrenmeyi baz aldığından diğer hukuk dallarındaki tebliğ süreçlerini bekleyenler hak kayıplarına uğramaktadır.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında korunan haklar Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararlar kapsamında korunmadığı takdirde diğer şartların da sağlanması durumunda bu kararların verilmesinden itibaren dört ay içerisinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulabilmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Bireysel Başvuru ise; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Bireysel Başvuru” alt başlıklı 34. maddesi Sözleşme veya protokollerinde tanınan hakların (ki, sözleşme kapsamında korunan haklar; yaşam hakkı, işkence yasağı, kölelik ve zorla çalıştırma yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma hakkı, cezaların yasallığı, özel hayatın ve aile hayatının korunması, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü ifade özgürlüğü, dernek kurma ve toplantı özgürlüğü, evlenme hakkı, etkili başvuru hakkı, ayrımcılık yasağı, mülkiyetin korunması, eğitim hakkı, serbest seçim hakkı, borçtan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılma yasağı, serbest dolaşım özgürlüğü, vatandaşların sınır dışı edilmeleri yasağı, yabancıların topluca sınır dışı edilmeleri yasağı, ölüm cezasının kaldırılması, yabancıların sınır dışı edilmelerine ilişkin usuli güvenceler, cezai konularda iki dereceli yargılanma hakkı, adli hata halinde tazminat hakkı, aynı suçtan iki kez yargılanmama ve cezalandırılmama hakkı, eşler arasında eşitlik hakkı) bunları kabul eden, imzalayan ve onaylayan devlet tarafından ihlal edilmesi halinde, ihlale maruz kalan kişinin veya hükümet dışı kuruluşun kendi ülkelerinde iç hukuk yolu tüketildikten sonra mahkemeye (AHİM’e) bireysel başvuruda bulunabileceğini ve söz konusu devletin kişinin bu hakkının kullanılmasına hiçbir şekilde engel olmayacağına dair vermiş olduğu taahhüdü ifade eder.

Gerek Anayasa Mahkemesi’ne gerekse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılacak olan bireysel başvurular oldukça uzmanlık gerektiren, son derece katı usûl ve şekil şartlarına tabi olan, AYM ve AİHM’e bireysel başvuru prosedürünün usul, başvuru şartları ve başvuru dilekçesinin sonuca endeksli olabilmesi için yetkin ve deneyimli avukatlar tarafından hazırlanması bir zorunluluk ve gerekliliktir.

Bireysel başvuruya tabi bir hak ihlaline uğradıysanız ve İnsan Hakları Hukuku alanında sorunlarınız var ise ayrıntılı bilgi için büromuza whatsup üzerinden ulaşabilirsiniz.

Aile, aralarında evlilik ve kan bağı bulunan, eşler, çocuklar, kardeşler, anne, baba gibi bireylerin oluşturduğu ve toplum içindeki en küçük bütündür. Aile, yaşamakta olduğumuz toplumun temelini oluşturan en küçük birimdir. Toplumdaki dengeyi oluşturan aile, hukukla da korunmaktadır.

Aile hukuku, aile birliğinin güvenli, huzurlu şekilde muhafaza edilmesini sağlayan aile hukuku alanı son derece önemli olup aile kavramı Anayasamızın 41. Maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir; “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.”

Aile mahkemesi, aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakan özel bir mahkemedir. 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ile kurulan Aile Mahkemesi, işbu kanuna göre, kural olarak her yargı çevresinde yeterli sayıda kurulmalıdır. Ancak, aile mahkemesinin kurulamadığı yargı çevrelerinde, asliye hukuk mahkemesi, aile mahkemesi sıfatıyla yargılama yapmaktadır.

Aile mahkemesinin amacı; ailenin, çocuğun ve engellilerin korunmasını sağlamaktır. Aile mahkemesinin görevi, genel olarak, aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmaktır.

Bu Kapsamda;

  • Aile Konutu Şerhi Konulması işlemleri
  • Anlaşmalı Boşanma
  • Babalık Davaları
  • Boşanma Davaları
  • Boşanma öncesinde Nafaka Davaları
  • Boşanmadan kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davaları,
  • Boşanmadan Kaynaklı Mal Rejimleri Davaları
  • Boşanmadan Kaynaklı Mal varlığı anlaşmaları
  • Boşanmadan kaynaklı Nafaka Davaları
  • Çekişmeli Boşanma
  • Evlat Edinme Prosedürü Hakkında Danışmanlık
  • Evlat Edinme Prosedürün Gerçekleştirilmesi
  • Evlenmeye İzin Verilmesi Davaları
  • Evliliğin Butlanı ve İptali Davaları
  • Evlilik Sözleşmesi Hazırlanması
  • Evlilik Sözleşmesinden Kaynaklı Davaları
  • İddet Müddetinin Kaldırılması Davaları
  • İsim Düzeltme Davaları
  • Kaza-i Rüşt Davaları
  • Mal Rejimin Tasfiyesi Davaları
  • Nafaka Artırım Davaları,
  • Nesebin Reddi Davaları
  • Nişanın bozulmasından doğan tazminat davaları
  • Nişanlanmadan doğan eşya davaları
  • Nişanlanmadan doğan hukuki ihtilafların çözümü
  • Soy Bağı Davaları
  • Velayet Davaları
  • Vesayet Davaları
  • Yaş Düzeltme Davaları
  • 4320 Sayılı Yasa Gereği Koruma Tedbirlerinin Alınması

Büromuz yukarıda belirtilen Aile Hukukuna ilişkin davalarda davacısı veya davalısı olduğunuz dosyalarda sorunun tarafımıza yansıtıldığı ilk aşamasından itibaren; İstinaf, temyiz ve kararın düzeltilmesi aşamaları dahil olmak üzere avukalık hizmeti sunmaktadır.

Aile Hukuku alanında sorunlarınız var ise ayrıntılı bilgi için büromuza büro telefonumuzdan ve whatsup üzerinden ulaşabilirsiniz.

Adres

Gazi Cad. Kesim İş Merkezi No:22/52 K.5

Merkez / ÇORUM

(0 364) 212 66 73

bilgi@dikenhukuk.com

 Pzrts - Cmrts: 09:00 - 18:00

Bilgi

Bilgilerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Site içeriğinin herhangi bir yasal ya da avukatlık mesleği ile bağdaşacak şekilde profesyonel tavsiye niteliği bulunmamaktadır.

Avukat Bülent DİKEN - Hukuk Danışmanlık - Çorum